Održati vrednost.
Zaštititi klimu i resurse.

Hödlmayr je svestan svoje odgovornosti za zaštitu klime. Većina emisija CO2u autologistici nastaju zbog velike potrebe za energentima i resursima. Najvažniji cilj je shodno tome: značajno i kontinuirano smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Izračunati ugljenični otisak.
Biti upoznat sa aktuelnom situacijom.

Već je drugi put (2018. iamp; 2021. godine) izračunat tzv. Korporativni ugljenični otisak („CCFP – Corporate Carbon Footprint“) za celu grupaciju. Pošto se kompanija odlučila da proširi bilansne limite, ova dva izveštaja mogu da se porede samo uslovno.

Razmatrani su svi relevantni gasovi sa efektom staklene bašte, a za utvrđivanje ekvivalenata CO2uzeti su faktori emisije austrijske Agencije za zaštitu životne sredine, podaci DEFRA (Ministarstva za zaštitu životne sredine, hranu i ruralna pitanja Velike Britanije) kao i podaci energodistribucija.

Kao osnov za izračunavanje emisija gasova sa efektom staklene bašte kompanije uzete su tri kategorije emisija u skladu sa GHG protokolom. Ove opsege nazivamo „Scopes“.

Ugljenični otisak u skladu sa GHG protokolom
. godine je meren ugljenični otisak u skladu sa GHG-Prokolom (Protokol o merenju emisija gasova sa efektom staklene bašte
kilograma CO2 po transportovanom vozilu
Naše aktivnosti & mere

Naše težnje. Naše aktivnosti.

Autotransport sa maksimalno niskim emisijama ugljendioksida

Najmodernija tehnologija motora, sistemi praćenja (Track &Trace), optimalni pritisak u gumama, optimizacija faktora opterećenja, redovne ekološke obuke za vozače kao i dobro osmišljena intralogistika su ovde centralni faktori uspeha.

Vodonik umesto dizela

Hödlmayr planira da u narednim godinama počne da koristi kamione sa pogonom na vodonične gorivne ćelije. Obim investicije za ova vozila iznosi više miliona evra. Osim toga, Hödlmayr zajedno sa jednim velikim koncernom za mineralna ulja radi na razvoju zelenog vodonika kao goriva za elektromobilnost teretnog saobraćaja.

Investiramo u "platooning" koncept

Kao kompanija koja se bavi autologistikom, za kompaniju Hödlmayr je već mnogo godina jako bitno da aktivno smanjuje potrošnju goriva i emisije ugljendioksida. Jedan od razloga zašto Hödlmayr ima 15 odsto udela u privrednom društvu Digitrans GmbHje što efekat vazdušnih struja u konceptu koordinisanih konvoja "platooning" nudi veliki potencijal. Sa ovom novom tehnologijom očekuju se uštede goriva do 15 posto. Ovo je izračunato u opsežnim simulacijama aerotunela. Očekuje se prekretnica otprilike 2022. godine, kada će se testirati rad autonomnog kamiona.

Fokus na proširenje železničkih ruta

Kao multimodalni specijalista za autologistiku Hödlmayr uvezuje i optimizuje korišćenje svih transportnih sredstava. Grupacija kompanija raspolaže sa preko 20 blok vozova, na osam lokacija ima sopstvene priključke na pruge. Želimo da ubedimo naše klijente da inovativni koncepti transporta železnicom donose dodatu vrednost.

Investiramo u fotovoltažna postrojenja i toplotno saniranje

U 2021. godini smo instalirali 3.888 solarnih panela u sedištu u Švertbergu. Korišćenjem energije sunca možemo da uštedimo oko 1.000 tona CO2 godišnje.

Osim toga, Hödlmayr grupacija na lokaciji Švertberg raspolaže sa dve hidroelektrane i 20 stanica za punjenje električnih vozila.

I belgijska podružnica u Tongerenu je instalirala solarnu elektranu pre mnogo godina i time snabdeva 1.200 domaćinstava. Trenutno procenjujemo mogućnosti drugih relevantnih lokacija za instaliranje solarnih panela.

Naš apel

Naš apel

» Ako želimo da poboljšamo postojeću situaciju, to pre svega u mnogim aspektima moraju da prihvate naši klijenti. Ovde želimo da navedemo primer „povećanja faktora utovara i ekoloških kilometara“, što podrazumeva da klijenti prihvate duže periode isporuke, jer je za popunjavanje tovarnog prostora i kompletne tovare potrebno više vremena.

» Jasno je da ne možemo da se oslonimo samo na elektromobilnost za rešavanje pitanja mobilnosti. Kod kamiona se trenutno vodonik vidi kao najperspektivnija varijanta pogona u budućnosti. Odgovarajuće finansiranje je stoga takođe neophodno u ovom kontekstu. Pored toga, iz današnje perspektive, raspon vozila sa tehnologijom gorivnih ćelija ostaće veoma ograničen u srednjem roku. U ovom kontekstu zavisimo od proizvođača.

» Preduslov za pojačani prelazak sa ulice na pruge jeste funkcionalna saobraćajna infrastruktura. Hödlmayr smatra da treba dosta raditi na tome i razvijati bolju železničku infrastrukturu.

 

Kao međunarodni pružalac kompletnih usluga u automobilskoj industriji, zadovoljstvo nam je što zajedno sa našim klijentima preduzimamo dalje korake ka održivoj mobilnosti. Proširujemo naš portfolio na ciljani način i nudimo klijentima našu dugogodišnju stručnost i podršku. Takođe smo veoma zadovoljni što održivi koncepti postaju sve važniji u autologistici.

COO Andreas Zundl