Tudta, hogy a Hödlmayr International

annyi raktárterülettel rendelkezik, amely kb. 200 futballpályának felel meg?

Tudta, hogy a Hödlmayr International-nél

több mint 25 nyelven beszélnek?

Tudta, hogy a Hödlmayr International

már 115 000 járművet szállít vasúton?

Tudta, hogy a Hödlmayr International

saját vízerőművekkel és fotovoltaikus berendezésekkel generál áramot?

2019. április: Rekord forgalom a Hödlmayr-nél: A járműlogisztika szakértője piaci pozíciót épít ki

A vállalat fennállásának 65. évfordulója: A Hödlmayr rekord forgalommal ünnepel

A 2018 év különleges évként vonul be a mühlvierteli járműlogisztikai szakértő cégtörténetébe. Fennállásuk 65. évfordulójához közelítve idén a vezetőség 285 millió Eurós rekordforgalmat jelentett be. Az előző évhez képest ez 5,5%-os növekedésnek felel meg.

„A 2015-ös évhez képest így közel 20%-kos növekedést mutatunk – és mindezt nem egy egyszerű piaci környezetben“, hangsúlyozza büszkén Johannes Hödlmayr. A vállalat vezérigazgatója számára ez a rendkívüli teljesítmény több tényező eredménye, de elsősorban a munkatársak érdeme. „Vezetői szinten végeztünk néhány fontos stratégiai finomhangolást, melyek segítségével sima szállítmányozó vállalatból az autóipar fontos partnerévé nőttük ki magunkat. Azonban mindezt munkatársaink elkötelezettségének és szaktudásának köszönhetjük, és miattuk tudunk kiemelkedni a piacon.“
A tavalyi gazdasági évben a Hödlmayr 16 országban mintegy 1 900 munkavállalót foglalkoztatott – ami szintén cégtörténeti rekord. A mintegy 800 saját speciális járműszállító tehergépjárművünknek, alvállalkozóink 200 tehergépjárművének és 12 európai vonatszerelvény rendszerünknek köszönhetően 2018-ban körülbelül 1,75 millió járművet szállítottunk. Emellett a Hödlmayr munkatársai közvetítőként közel egy millió új autó minőségellenőrzését végezte hat autógyártónál.

A dübörgő gazdasági fellendülés ellenére: Az év meglepő eseményeket mutatott

A gazdasági fellendülés természetesen közvetlenül is hatással volt az új autók eladására és az ezzel összefüggő szolgáltatásokra. A keretfeltételek azonban egyáltalán nem egyszerűek: „A folyamatos sofőrhiány mellett a 2018-as év más nehézségeket is hozott, amelyekkel korábban nem számoltunk.“ Például a 2018. szeptemberében bevezetett, új, szigorúbb WLTP kibocsájtási szabvány a szállítási kapacitás csökkenését okozta. „Sok gyártónak kellett a járművekben lévő szoftvert átprogramozni. Ezenkívül sokat kellett várni az egyébként is kevés számú tesztpadokra, így sok új modellt nem lehetett engedélyeztetni”, magyarázza az igazgatóság. Mindezek hatásai rendkívül hátrányosak voltak a vállalatra nézve: Míg augusztusig szinte mindenki a kapacitáskorlátozásokon dolgozott, az utolsó negyedév tervezhetősége teljes kiesett. Hödlmayr: „ A logisztika területén pedig ez rendkívül hátrányos helyzet. Gyakran kellett a megbízásokat rövid távon átszervezni.”

A Hödlmayr azonban mindezek ellenére új ügyfele, a grazi Jaguar / Landrover átfogó megbízásának köszönhetően tudott sikeres maradni a piacon. A mühlvierteli vállalatot ugyanis 62 000 új autó kiszállításával bízta meg. A Jaguar / Landrover megbízással együtt az előző év teljes megbízási mennyisége megközelítőleg 12 millió Euró volt. Hödlmayr: „Örömünkre szolgál, hogy egy ilyen nagynevű ügyfelet győztek meg koncepcióink.“

Új kihívások az E-járművek miatt: Szükséges beruházások az infrastruktúrába és képzésekbe

Az elektromos járművek folyamatos terjedése a Hödlmayr-nél is szembeötlő. A Jaguar E-modelljei mellett már a Hödlmayr illetékes Tesla logisztikájáért is (évente kb. 6,5 millió Eurós megbízás). Összesen körülbelül 50 000 E-jármű került az elmúlt évben leszállításra a tendencia pedig tovább nő. Az E-járművek szállítása teljesen új kihívások elé állítja a Hödlmayr csapatát. Ebből adódóan az ezen a területen dolgozó munkatársainknak képzéseken és oktatáson – elsősorban az akkumulátorok témájában – kell részt venniük. Ez kiterjed a helyes eljárásra az akkumulátorok meghibásodása esetén,, valamint a potenciális tüzek szakszerű oltására is.

A járműszállító tehergépjárművek területén is plusz beruházásokra van szükség az E-modellek miatt. Ezekre elsősorban a max. 2,5 tonna/jármű súlynál jelentősen magasabb súly miatt van szükség. „Flottánkat erősebb járművekkel kell ellátni. Csak 2018-ban 50 olyan új járművet vásároltunk már, amelyek eleget tesznek ezen követelményeknek”, emeli ki Hödlmayr. Az igazgatóság azonban ezekben a beruházásokban is egy jó lehetőséget lát arra, hogy a vállalat piaci pozícióját tovább bővítsék. „A szükséges erősebb tehergépjárművek természetesen magasabb beruházásokat követelnek, amit számos kisebb piaci versenytárs nem engedhet meg magának. Ezért igen nehéz most betörni a piacra, amiből mi most természetesen profitálhatunk.”

Finomhangolás jubileumi évben a 3. generáció is csatlakozik a vállalathoz

Az aktuális gazdasági évben jelentős gazdasági visszaeséssel számolnak a Hödlmayr vezetői, és ezzel összefüggésben az új autók eladásának csökkenésével is. „Ez természetesen a mi megbízásainkra is hatással lesz. A jelenlegi leterheltségünk ellenére sikerként könyvelnénk el, ha a 2018-as rekordszámokat meg tudnánk tartani”, hangsúlyozza a vezérigazgató. Főleg, hogy az új RDE kipufogógáz mérési folyamat idei bevezetésével a Hödlmayr ősztől erős piaci fejlődéssel számol. „Itt viszont biztosan hasznosíthatjuk az előző év tapasztalatait, és megfelelően felkészülhetünk rá“, magyarázza Hödlmayr.

Az idei évben biztosan végzünk egy jelentős finomhangolást a vállalat történetében. Johannes-Alexander Hödlmayr idei belépésével már a család harmadik generációja is a vállalat aktív tagja. A jelenlegi vezérigazgató 27 éves fia 2014-ben zárta le sikeresen „Logisztikai- és szállítmányozási menedzsment” szakos BA tanulmányait, és eddig az Unitcargónál és a Hermes Logistik-nél szerezte meg szükséges gyakorlati tapasztalatait. Egy másfél éves belső képzési program keretében készül fel jövőbeli feladataira.

Fényképek